onsdag 2. september 2009

Flere opplysninger rundt Kongo-saken

http://www.abcnyheter.no/node/94923
sitat ABC-Nyheter :
"Tvunget til å slutte i Forsvaret
De to drapstiltalte nordmennene i Kongo Tjostolv Moland og Joshua French ble etter det Aftenposten erfarer tvunget ut av Forsvaret."

"Årsaken skal ha vært at de forsøkte å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.
Høsten 2007 var både Moland og French ansatt i Telemark Bataljon, Norges eneste profesjonelle hæravdeling. French var grenader, en betegnelse på en menig, profesjonell soldat, Moland var fenrik.
Med 14 dagers mellomrom – i september og oktober – forsvant Moland og French ut av bataljonen. Til Aftenposten sier sentrale, ikke navngitte kilder i Forsvaret at dette var ufrivillig."


Da står det fast: siden høsten 2007 har disse to hatt behov for å ha lovlig tilgang på våpen.

Skal man ha en "vare" å selge i Afrika som leiesoldat, må man VEDLIKEHOLDE våpenkunnskap ogskytetrening, og man bør også følge med på fremskritt på både våpenfronten og annet utstyr ellers.

Sitat ABC-Nyhetene :
"Bakgrunnen for at de to skulle være ønsket ut, var blant annet opplysninger som ble samlet av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) om at et «miljø i Telemark bataljon» forsøkte å rekruttere medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.
Moland og French har bekreftet at de tidligere har hatt oppdrag i Afrika, blant annet væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Men de avviser at de ble tvunget ut av Forsvaret."


Uansett om de ble tvunget ut eller ikke: hvor skaffet de seg tilgang til et våpenmiljø?

Alle veit at det organiserte kriminelle miljøet i Oslo lett skaffer seg våpen, erfaringen fra NOKAS-ranet viser det.

Derfor gjør det ikke saken akkurat bedre i forhold til norsk lov, for de to som nå sitter anklaget for mord i Kongo. For har de ikke hatt lovlig tilgang til våpen, så må det finnes koblinger til et voldelig kriminelt miljø i Norge, som i så fall må etterforskes på eget initiativ av norsk politi.

Har de derimot gjort det som er lettes og mest logisk, meldt seg inn i et skytterlag, kjøpt våpen der og skaffet seg og vedlikeholdt våpenkunnskap DER, så må også DET etterforskes av norsk politi på eget initiativ.

Slike forhold må det slåes hardt ned på, da det fortsatt er ulovlig av norske borgere å ta krigstjeneste i utlandet, og det er ulovlig og straffbart for norske borger - også straffbart i Norge - å begå drap i utlandet.

Det er vel kjent i andre sammenhenger at et relativt lukket skyttermiljø, sentrert rundt noen få klubber på Østlandet og Sørlandet i hovedsak har hatt relatvt mange medlemmer som har reist utenlands og tatt oppdrag av den karakter det her er tale om. Det er her tale om såkalt praktisk skyting, hvor sivile driver trening i kampskyting og på å løse kampsituasjoner.

Det snakkes om at norske borgere i slik tjeneste har drept sivile og vært i kamp med militære og paramilitære styrker, hvor tap av menneskeliv har forekommet.

Slik saken nå foreligger, bør Politidirektoratet for sikker hets skyld bryte det utstrakte samarbeid med det skytterforbund som organiserer denne virksomheten, inntil de er sjekket ut av alle slike saker.

Slik det er i dag har det aktuelle forbundet vært premiss-leverandør til den nylig iverksatte våpenforskriften som regulerer våpenloven (1. juli 2009). De vil også være inne i det arbeidet som er signalisert med en ny revisjon av våpenloven av 1963 - som for øvrig sist ble revidert i 1998.

Det er særlig grunn til å legge merke til at det aktuelle forbundet beholdt spesielle privilegier for sine medlemmer, både ved lovrevisjonen i 1998 og forskriftsarbeidet forut for juli 2009, hvor man kan legge merke til at medlemmene i forbundet som de eneste i landet har rett til at dets medlemmer får kjøpe såkalte halvautomatiske kamprifler, av militær karakter.

Å få stoppet denne kanalen kan bidra til at andre norske ungdommer ikke så lett kommer i kontakt med utenlandske miljøer av denne karakter, og det er antakelig best for alle parter, når man i dag ser på den rettsaken som finner sted i Kongo?
 
Blogglisten