fredag 21. august 2009

41 års jubileum

I dag 21 August feiret man 41 års jubileet for innmarsjen av Warsjawapakt-tropper i det som den gang het Tsjekkoslovakia.

Det ga senere opphav til en lang rekke spennende VM_finaler i ishockey mellom USSR og Tsjekkoslovakias landslag, med ekstra mobilisering på begge sider.....

21 August 1968 demonstrerte USSR sin militærmakt, som på det tidspunkt sto på toppen av sin kraft, målt i forhold til Nato.

Den politiske splittelsen i Warsjawapakten tok mange uforutsette veier, og mye var et resultat av den økonomiske krisen som lå til grunn for det Tjsekkiske utbruddsforsøket, og gav seg utslag i baalndingsøkonomi i Ungarn, opprøret i Polen, ledet av Solidarnost, og til slutt sammenbruddet i DDR og rivingen av Muren i 1989.

For de av oss som levde på den tiden var det betraktet som utopi å tro at USSR noensinne ville gi slipp på DDR, og resten av øst-europa, uten å gå til storkrig for herredømmet.

Om 21 august så ut til å være europas svarteste time, bar den i sitt skjød europas fremtid, og muligheten til fred og frihet i hele europa. Dessverre ble denne utviklingen reversert i de siste 8 år, ved Dick Cheney's eventyrpolitikk overnfor russerne, vi håper Barack Obama er i stand til å sette skuta på riktig kurs, og feierer 41 års-dagen som innledningen til en fredelig fremtid.
 
Blogglisten