Blydebatten er til stort besvær, og en protestaksjon rettet mot NJFF er startet.
At det er mange skjær i sjøen og stor forvirring er feks dette innlegget et lite døme på, det finnes flere som vil bli belyst senere:
"
Fulmen
458WinMag Ble Medlem: 21 Jun 2004
Innlegg: 2556
Bosted: Porsgrunn, Telemark
Skrevet: 09 Sep 2007 13:12 Tittel:
vingemutteren skrev:
Der skal jeg legge meg flat, den infoen om blyhagl mot jord på tørt land var stikk i mot det jeg tidligere har lest, og betviles ikke.Ja, det var ikke helt som jeg trodde heller.
Sitat:
Derimot ble min bekymring over disse såkalte alternativene til bly, bekreftet så det holdt.
Nja. Rapporten lufter bekymringer, men dokumenterer ingenting.
Men jeg er også skeptisk til en del av alternativene, spesielt disse sintrede kulene til håndvåpen/rifler.
At stålhagl korroderer langt raskere enn bly ser jeg ikke som problematisk, for selv om det er mindre mengder med tungmetaller i stålet vil de totale utslippene neppe bli vesentlige.
Og jernet er ikke noe problem, det finner man store konsentrasjoner av i alle myrområder. Som dere ser, finnes det MASSEVIS av dokumentasjon rundt problematikken på nett. Problemet er at ingen gidder å lete etter den."
Her tar nok den gode Fulmen feil, at det spres jern i pelletsform utover, er et problem.
Problemet forsterkes voldsomt dersom det plutselig spres jernpellets utover etablerte områder hvor det allerede er deponert metallisk bly.
Uansett on "Fulmen" liker det eller ikke, blir blyet liggende relativt upåvirkelig i minst 200 år.
Men JERN! Jern brytes ned via rustprosess, i to trinn først til toverdig jern og til treverdig jern.
Ut av spenningsrekka leser vi at treverdig jern i kontakt med metallisk bly faktisk bryter ned bly og sender blyioner ut i vannløsning, og dette vil øke nedbrytings-hastightene for metallisk bly mange ganger, med en faktor på 10, kanskje 100 ganger.
DERFOR er jern et stort problem, spesielt i to områder, skytebaner selvsagt, men også våtmarker hvor blyforbud allerede for 20 år siden har medført en økning i bly-ioner opptatt i biomasse.
Metallisk bly er i og for seg gifting, men bare i begrenset grad, bly lar seg fint håndtere, med vanlig renslighet. Blyioner vil være biologisk aktivt, kan taes opp i vegetasjon og i dyreliv og vil konsentreres opp i fettvev, som så drastisk dokumentert i forbindelse med det eneste blyproblemet vi har hatt av noen størrelse i norsk natur, utslipp av blyholdige avgasser og forbrenningsprodukter fra høyoktan bensin.
Jern i form av rust vil være en nedbrytingsbefordrer av metallisk bly i naturen og burde vært totalforbudt som hagl-materiale!
For vantro Thomas'er som leser disse linjer kan man raskt overbevise seg selv om jernets elektrokjemiske aktivitet vis-a-vis bly:
Sett opp det tradisjonelle elektrokjemiforsøket fra ungdomsskolen:
1 stk appelsin, 1 kopper, 1 zink-elektrode, et voltmeter. Kople sammen og avles spenningen dette batteriet lager.
Det som skjer er at både kopper og zink ioner drives ut i løsning i appelsinen, og forskjellen i elektrodepotensiale kan leses av på voltmetret, minus noen små tap.
Gjenta forsøket, men erstatt de to elektrodene med en av jern og en av bly.
Som man ser har vi samme type reaksjon, men lavere spenning. Jern driver blyioner ut i løsning, på tross av at et overflatisk blikk på spenningsrekka sier at dette ikke skal være mulig.
"Hemmeligheten" som blymotstanderne forsøker å undertrykke av all kraft er selvsagt at jern brytes ned mye raskere enn bly, og blir til treverdig rust, og at dette skjer raskt og effetivt og spontant over alt i naturen. Rust i sin tur bruter så ned bly og dette dokumenteres ved å avlese spenningen i batteriet.
Det gir selvsagt lavere spenning enn et Cu-ZN par, men det er mer enn nok til å tidoble nedbrytingen av bly, og det vil virke i områder der en vanligvis ikke har noen blynedbryting, som er typiske an-aerobe myrområder, hvor fraværet av oppløst oksygen for en stor grad beskytter (det meatlliske) blyet, under normale forhold.
Tilsett jernpellets og en snur dette bildet opp ned!