søndag 9. september 2007

Blydebatten på Sluttstykke 02

Vi har hatt forbud mot bruk av blyhagl i Norge i bortimot 3 år. Sverige har, etter en tenkepause nettopp gått tilbake på dette, det kommer intet forbud mot blyhagl på jakt i Sverige i denne omgang.

Dermed har vi et problem, eller kanskje to:

Troverdighetsproblem: hva kan det komme av at metallet bly er så giftig, at det totalforbudt i Norge, mens det er tillatt over alt i resten av verden, og til og med at man har lagt planer om forbud bort i Sverige?

Lekkasjeproblem: for jegere som besøker Sverige, og for oppfinnsomme sjeler, vil blyhagl være lovlige og tilgjengelige rett over grensen, hva kan forhindre at jegere som prioriterer human jakt (bly har totalt sett overlegne egenskaper som ammunisjon, ikke minst når det gjelder å sikre en rask og human avliving av viltet) å ta med seg blyhagl hjem til eget bruk, eller med tanke på røyk og sprit, rett og slett smugle inn i store mengder for salg?

For å sette perspektiv på størrelsen på dette problemet, blyhagl i norsk natur, som ble oppfattet som så voldsomt at man måtte forby et grunnstoff i norsk natur:

Det ble i følge myndighetene brukt noe i nærheten av 225 tonn blyhagl pr år, før forbudet.
(det er et tall jeg tviler ganske mye på, jeg vil tro at man ikke har gjort fradrag for overgang til stålhagl på leirduebaner ca 10 år før forbudet, men allikevel:

225 tonn høres mye ut: 225 000 kilo av et giftig metall spredt i Norsk natur! Politikere og besserwisser fryser selvsagt på ryggen......

Men hva utgjør 225 tonn i praksis? Pga spesifikk vekt, blir ikke VOLUMET særlig stort: det utgjør faktisk ikke mer enn ca 20 kubikkmeter.

20 kubikkmeter er ikke mye, 2 - 3 lastebillass!

Tenk deg 3 lastebillass småsingel, fordelt ut over ca 3/4 av Norges overflate! Selv om vi hadde hatt med radioaktivt materiale å gjøre, ville det ha holdt hardt å finne igjen kornene.

Vi kan beregne hvor mange hagl dette utgjør, i gjennomsnitt. Vi vet hvor mange kvadratmeter stort Norge er.

Vi kan beregne hvor lang tid det tar før det finnes et eneste lite hagl pr kvadratmeter flate i Norge.

Beregning er foretatt, og litt avhengig av hvor store hagl vi regner med, vil det fort ta et par hundre år før det blir et hagl pr kvadratmeter villmark i dette landet!

Ser vi så på hvor mye bly det finnes naturlig der fra før, i og med at det finnes bly praktisk talt over alt, vil det - fortsatt etter 200 år - finnes ca 20 ganger mer naturlig forekommende bly der enn den blymengden ett eneste hagl pr kvadratmeter utgjør.....

Så man kan si hva man vil, bly er rammet av forbud som følge av en hekseprosess, en kollektiv panikk innenfor statsapparatet vårt, hvor det viktigste moment har vært en blanding av å gi inntrykk av "å gjøre noe for miljøet", og å slå Svenskene, en god gammel nasjonal-øvelse.

Til sammen har dette gitt et elendig utgangspunkt for rasjonell tenking og gjennomtenkte tiltak hos våre statsansatte!
 
Blogglisten