onsdag 1. juli 2009

Ny våpenforskrift trer i kraft i dag, 1.7 2009

http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/pressesenter/pressemeldinger/2009/ny-vapenforskrift-trer-i-kraft-i-dag.html?id=570560

"Justisdepartementet har i dag vedtatt og satt i kraft en ny våpenforskrift. Kravene til oppbevaring av våpen blir strengere, og regelverket blir klarere og enklere.
– Vi vil hindre at våpen kommer på avveie og blir benyttet til kriminelle handlinger. For at folk skal kunne føle seg trygge, må vi redusere antall skytevåpen det ikke er behov for, og hindre at uegnede personer får tak i skytevåpen. Det vil den nye forskriften sørge for, sier justisminister Knut Storberget"


Det er det samme forslaget som ble publisert for ett år siden i 2008 som nå iverksettes uten vesentlige endringer siden den gang.

"Alle registreringspliktige skytevåpen og lovlig uregistrerte hagler ervervet før 1. oktober 1990 skal nå oppbevares i godkjent våpenskap.
Tydeligere forbud mot visse typer skytevåpen, samt forbud mot særlig farlige gjenstander som fremstår som voldsprodukter."


Dette er varslede endringer, og regelendringer som kan enten hilses velkommen av alle som eier våpen (våpenskap) eller som vil få overveldende støtte i befolkningen, og således bør hilses velkommen også av våpenentusiaster.

"Regulering av antall jaktvåpen man kan erverve, en såkalt jaktvåpengarderobe"

En jaktvåpengarderobe på 6 våpen er mer enn nok for 99,99% av de norske jegerne, i tillegg understreker den nye forskriften at det SKAL være mulig å få permanent innvilget spesielle våpen ut over dette, til særlige og nærmere spesifiserte behov, noe slikt kan tenkes å være feks jakt i Afrika eller annet. Alle som har flere jaktvåpen pr i dag enn det krav jaktvåpengarderopben setter, kan beholde disse uten videre, restriksjoner kommer først inn i bildet ved søknad på nye våpen.
Dette er også varslede regler og bør kunne aksepteres.

"Regulering av erverv og innehavelse av skytevåpen og ammunisjon til samling.
Regulering av godkjenning av skytter- og samlerorganisasjoner."


Dette var varslet, men er nytt og høyst påkrevet, sett i lys av en sak på Bergenskanten hvor politiansatte samlere benyttet samlervåpen til helautoskyting med maskinpistol og maskingevær, og i lys av en drapssak i Trondheim, hvor den dømte (saken er anket) hadde kunnet skaffe seg særlig regulert våpen uten å ha deltatt aktivt i noen av klubbens arrangementer. Våpnet det var snakk om var halvautomatisk kamprifle, samt at den dømte (saken er fortsatt anket) forsøkte å innvolvere klubbens våpen og ammunisjon og skylde på andre medlemmer i klubben til forsvar i sin sak.

Det er lite behov for at private skal oppbevare store mengder våpen av historiske årasaker, Forsvarsmuseet og Rustkammeret har uhyre store lager og reserver av absolutt alt av våpen som noensinne har vært i bruk i Norge, og har kapasitet til å stå for utlån av våpen til lokale museer, dersom det er ønskelig. En grense på 25 våpen for samler, med rett til å beholde absolutt alt av hva man har fra før forskriften settes i verk, er rimelig.

"Enkelte endringer av reglene for de som driver med handel og tilvirkning av skytevåpen og ammunisjon."

Dette er høyst påkrevet, i takt med den teknologiske utviklingen og i takt med utbyggingen av Internet, har vi sett enkelte useriøse våpenhandlere som har etablert seg, uten noe egnet forretninglokale, sannsynlig uten et egnet lager, muligens med noe manglende forretningsførsel. Det er IKKE ønskelig at netthandel med våpen skal få bre seg.

Det er en fordel også for våpenkjøperne at det finnes seriølse forhandlere, med serviceorganisasjon og garantiansvar. Kjøkkenbenkfirma bør absolutt forvises til handel med mindre sensitive varer. Her bør Politidirektoratet rydde opp i underskogen snarest mulig - det finnes i dag uautoriserte firma som leverer varer og våpen til såkalte internasjonale sikkerhetsfirma. Dette er en virksomhet som må stoppes raskt!

"Det oppstilles klare krav til hva som skal til for at et våpen skal anses som deaktivert (plombert), herunder at våpenet ikke skal kunne reaktiveres."

Dette er også påkrevet endring, når man ser på den kreativitet som har vært utvist av mange for å bygge om plomberte maskinpistoler fra den annen verdenskrig til å bli brukbare eller fullt brukbare. Dette er en situsasjon skapt av villfarne våpenentusiaster selv, ved at de ikke har respektert tidligere våpenforskrift, og det er rimelig at innstramminger kommer her.



Alt i alt er våpenforskriften som annonsert for ett år tilbake, med ubetydelige, om noen endringer.

For jegere og våpeninteresserte er dette innstramminger, varslede innstramminger.

Det som er tvilsomt er at forskriften over later ansvaret til EN person i landet, en ansatt i Politidirektoratet til å forvalte dette avsnittet alene.

Han gies nå skriftlig rett til å skrive brev som endrer forskriften etter eget forgodtbefinnende. Han sitter sentralt til for å godta eller avslå våpensøknader, og han er samtidg eneste ankeinnstans på slike avslag.

Dette kommer nok i strid med grunnleggende prinsipper med hensyn til sikker og saklig saksbehandling og rettsprinsipper vi slutter opp om i Europeisk sammenheng. Det ville uten tvil være en fordel at Justisministeren gikk inn her og sørget for et lignende tredelingsprinsipp av makten som vi ellers bygger den Norske Staten på.

Ikke minst ved tanken på om at vi om et par måneder kan komme til å ha en ganske annen regjering, en ganske annen justisminister, satt sammen av et parti som har til hensikt å avvikle hele Politidirektoratet og sende dets embetsmenn til NAV!

Det bør alltid ligge langt framme i tankerekken til embedsmenn og politikere at man ikke innfører regler som en politisk opposisjon kan snu til et verktøy for en stikk motsatt virkelighet og vise til legitimitet i den forrige regjering!
 
Blogglisten